Konzervativní pohled na svět

Moje tři fotografie z Activ8, které mám rád

15. 8. 2008 20:42
Rubrika: Osobní | Štítky: ActIv8

Moje tři fotografie z Activ8, které mám rád

aneb setkání pohledem oficiálního fotografa

...

  Měl jsem možnost prožít Activ8 v tiskovém týmu, kde jsem měl na starosti fotografy a vše okolo zpracování  fotek. Na samotné focení  také nějaký čas zbyl. Během tohoto týdne jsem měl kolem 5 tisíc expozic. Obrázků je to skutečně hodně. Výběry najdete na http://www.signaly.cz/stitky/activ8-foto. Vybral jsem tři z těch, které mám rád.  Nejsou třeba ani nějak na první pohled  výtvarně či informačně zajímavé, ale myslím že stojí za to o nich něco málo napsat a podělit se.

...

v lepší kvalitě http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=10466

 

Tento snímek pochází ze středečního večera, který byl posledním kdy mohl být přípravný tým pohromadě. Na druhý den už od oběda měli přijíždět účastníci. Během dnů příprav byla mše svatá každý den, pokaždé na jiném místě. Tentokrát byla v nedalekém  skanzenu – skutečně netradiční místo. Tato mše byla také určitým poděkováním těm, kteří se podíleli na přípravě Activ8. Začala  krátce po západu slunce. Někteří filmaři tomuto období s oblibou říkají čarovná hodina, ale to je eufemismus. Jde na nejvíc o 20-25 minut. Slunce zapadne a to co svítí a osvětluje zem je vlastně nebe, které je nad námi. Světlo od oblohy je velmi měkké nevrhá žádné stíny. Všechno okolo se zabarví do slabě  růžové až fialové barvy, tak jako na této fotografii. Obětní průvody při mších  bývají většinou vážné. Fotografie ale zachycuje radostný okamžik,  který myslím přesně vystihuje předchozí dny příprav a odpovídá na otázku, kterou si položil jistě každý v přípravném týmu: Proč tu jsme, proč jsme sem přijeli a co přinášíme a hlavně komu….?

...

 

 ...

Fotografie zachycující tohle krásné setkání vznikla úplnou náhodou. Bylo to ve čtvrtek odpoledne během příjezdu účastníků, krátce před tím než začalo pršet, u stanu Maltézské pomoci. Musel jsem se přiblížit hodně blízko, měl jsem nasazený ultraširokoúhlý objektiv a bylo mi jasné že než bych ho stihnul vyměnit bude po všem. Je to jeden z prvních snímků které jsem v krátké sérii pořídil. Ty další zachycují překvapený údiv a potom krásné objetí. 

Mě zaujal tenhle snímek. Myslím, že když vás někdo drží  v objetí a vy ho přitom nevidíte je potřeba jisté odvahy, důvěry a odevzdání. To jsou vlastnosti, které řeholníci mají (jak je vidět J). Mají je nejenom ve vztahu k lidem, ale hlavně k Bohu. V tom mohou být příkladem a v tom je pro mě tahle fotografie silnou inspirací.

   

Tato fotografie snad nepotřebuje žádný komentář. Ale přesto si dovolím jeden malý postřeh.

Během celého toho úžasného týdne jsem zažil zvláštní zkušenost. Dovolím si to napsat úplně laicky. Možná to také tak zažíváte.  Na Activ8 jsem měl vždycky při mši během  proměňování  pocit, že Kristus který k nám přichází v eucharistii udělá jen velmi malý nepatrný krůček, aby byl mezi námi. Zatímco když jsem doma v Praze, tak při nedělní mši těch kroků musí Kristus udělat několik, někdy i velmi mnoho, aby ke mně přišel. Myslím, že to bude tím, že na Activ8 byl Ježíš celou dobu mezi námi. V našich slovech, skutcích a srdcích. Přeju si, aby byl přítomný i nadále.  A tohle přání si odvážím domů z Activ8 v tomhle lesklém přívěsku, který jsem dostal nakonci setkání jako dar...

 

...

Zobrazeno 3434×

Komentáře

Monty

Re: Moc všem děkuji za jejich přání, slova povzbuzení a díků. :-)

Beatrice

Ta třetí je až neskutečně úžasná :) Děkuji.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.